Sverige

Region: Sverige

Stickning i Norrbotten – ett sätt att få mat på bordet

Från mitten av 1800-talet och hundra år framåt, var stickning ett sätt att skaffa pengar till hushållet. Även om familjen till stor del försörjde sig själv på vad jorden, skogen och vattnen gav – behövdes också pengar.
Kvinnor, barn, ungdomar, män – alla kunde bidra till att hushållet kunde sälja en vante, eller annat stickat.
Troligen har norrbottningarna fått stickinspiration från Finland, Karelen och Ryssland. Men även från Norge, Färöarna och Shetland.

Lovikkavanten

Erika Aittamaa från Lovikka, hör numer till svensk allmänbildning. Beviset är att frågan om vem hon var förekommit både i Vem vet mest? och På Spåret i SvT. Kronprinsessan Viktoria och prins Daniel fick ett par Lovikkavantar i bröllopsgåva år 2010.

Erika Aittamaa var kvinnan som uppfann Lovikkavanten. År 1892 fick hon en beställning på riktigt varma och kraftiga arbetsvantar. Hon spann extra tjockt garn och stickade rejäla vantar – men kunden var inte nöjd. Hon jobbade vidare på vantarna: kardade och tvättade så att de filtade sig, smyckade mudden – och Lovikkavanten var född.
Vanten blev snabbt mycket populär, särskilt bland forbönderna som körde lass till och från inlandet ända borta i Kiruna och Haparanda, och kunde ha svårt att hålla händerna varma. Lovikkavantens ursprung är arbetsvanten som var stickade för att passa i en lädervante.
De skulle vara raka och stora för att lätt glida av om man fastnade i något. Tummen sattes mitt på handen för att passa båda händerna.
Och vantarna måste hålla värmen även om de blev fuktiga.
Lovikkavanten är idag varumärkesskyddad och det särskilda krav för att kunna kalla för Äkta Lovikkavante.

Lovikkavante Mini

Lovikkavanten är älskad och välkänd. Och en omtyckt gåva i många sammanhang. Dessa minivantar (7,5 cm långa) stickade Margit till en släktings bröllop på sommaren 2009. De gäster som kom långväga ifrån och inte var från Tornedalen, fick varsitt par som gåva. Det blev 30 par. Vantarna är försedda med sigilliet som garanterar att detta är en Äkta Lovikkavante.

Ägare: Birgitta Nilimaa, Erkheikki
Titel: Lovikkavante Mini
Tillverkade av: Margit Nilimaa, diplomerad stickerska av Lovikkavanten
När: 2009
Ursprung: Lovikka, Sverige