Norge – Norge – Noreg

Region: Norge

Vantar i Norge

I Norge har det stickats sedan mitten av 1600-talet. Men stickningen hörde till en början till samhällets lägsta skikt – man stickade i Kvinde- og Pigehuus, Enkefattighus osv. Men tvåhundra år senare bar alla stickade plagg.
Ett av de populäraste mönstren från Norge är Selbumönstret – den åttauddiga stjärnan från 1850-talet. Den har anor från södra Europa och förekom redan i 1200-talets Spanien, och användes även av araber.
Selbuvanten blev en viktig gåva till bruden, från de kvinnliga gästerna. Vantarna hängdes upp under festen och när festen var slut gav bruden unga män varsitt par vantar. Planen var att den flicka som stickat vantarna skulle få tillbaks sina egna vantar från mannen.

Bilden visar vantar med Selbumönstret. Från London LOOP knittingshop.

Vantarna i kistan

Dessa otraditionella och glada vantar, har inga stjärnor i mönstrat. Men insidan av handen har faktiskt ett gallermönster. Färgerna är oväntat orange, hallonrött, grönt och svart på naturvit botten. Vantarna har en speciell historia.
“På 1940-talet kom en man från Norge till Kiruna. Han kom på skidor och en liten kälke med en kista, innehållande kläder. I Kiruna fick han bo hos en familj. Han gav sig av vidare, men skulle komma tillbaka. Han kom aldrig tillbaka.
Där, på vinden i familjens hus, stod kistan orörd i många många år. Vid vindsröjningen flera årtionden senare öppnades kistan. Bland innehållet fanns dessa stickade vantar. Ägaren donerade vantarna till Norrbottens Läns Hemslöjdsförening i Kiruna år 1994.”
Berättade Christina Lindmark (f.d. Länshemslöjdskonsulent) som förvaltar vantarna.

Ägare: Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten
Titel: Vantarna i kistan
Tillverkade av: Okänd
När: Troligen 1940-tal
Ursprung: Troligen Hamar, Norge