Åland – Ahvenmaa

Region: Åland

Åland är en självstyrande del av republiken Finland där ögruppens svenskspråkiga status samt invånarnas svenska kultur och språk skyddas av internationella garantier. (Ur Wikipedia.)

Redan under den ryska tiden, startades år 1898 i Finland en med tiden riksomfattande kvinnorörelse med namnet Martha (från Bibeln). Syftet var att underlätta kvinnors tunga arbete i allmogehemmen och göra livet gladare. När Marthaföreningarna etablerade sig på Åland bildade Marthorna också en hemslöjdssektion (1923) som genom att utveckla behovsslöjden till saluslöjd, lyckades skapa förutsättningar till egen liten inkomst åt kvinnorna i hemmen. Det var stickning, vävning och broderi som var aktuellt.

Konstnärinnan Sigrid Granfelt fick i uppdrag på 1920 – 30-talet att skapa åländska mönster anpassade för bl a stickning av vantar och sockor till salu åt turister. Fyra av vantarna nedan är stickade enligt Sigrid Granfelts mönster. De övriga tre har andra bakgrunder som beskrivs vid respektive vante.

Ordförande för Ålands Marthaförening Sigbritt Fagerström har skrivit texten ovan – och även texterna till vantarna. Ett och annat tillägg har Monika Loiksaar Lund gjort.

Ålandsvanten

Ålandsvanten var juryns favorit i tävlingen Landskapsvante för Åland år 2012. Elise Engman (1902 – 1988) stickade sådana och gav ett par till en släkting. Innan de blev blev helt utnötta räddades de av hans fru 1986, som sparade dem i 25 år. Sedan gav hon dem till marthornas hemslöjdssektion. De var med i tävlingen och vann. Mönstret bildas av instickade nock i tre färger. En extra varm vante lämplig vid t ex arbete i skogen om vintern. n åländska vanten har inte öglor, utan ‘nock’ på insidan, dvs öppna trådändar.

Tekniken med insida i frotté hittar man även i Estland och i Sverige. I Sverige kallas den Vattenbärarvante.

Tillhör: Ålands Marthadistrikts hemslöjdssektion, Saltvik, Åland, Finland
Titel: Ålandsvanten 2012
Design: Elise Engman
Tillverkad av & när: Medlem i Marthasektionen Åland i nutid

Bilden visar en färdig och en halvfärdig vante, för att man lättare ska kunna se hur insidan ser ut.