Åland – Ahvenmaa

Region: Åland

Åland är en självstyrande del av republiken Finland där ögruppens svenskspråkiga status samt invånarnas svenska kultur och språk skyddas av internationella garantier. (Ur Wikipedia.)
Redan under den ryska tiden, startades år 1898 i Finland en med tiden riksomfattande kvinnorörelse med namnet Martha (från Bibeln). Syftet var att underlätta kvinnors tunga arbete i allmogehemmen och göra livet gladare. När Martaföreningarna etablerade sig på Åland bildade Marthorna också en hemslöjdssektion (1923) som genom att utveckla behovsslöjden till saluslöjd, lyckades skapa förutsättningar till egen liten inkomst åt kvinnorna i hemmen. Det var stickning, vävning och broderi som var aktuellt. Konstnärinnan Sigrid Granfelt fick i uppdrag på 1920 – 30-talet att skapa åländska mönster anpassade för bl a stickning av vantar och sockor till salu åt turister. Fyra av vantarna nedan är stickade enligt Sigrid Granfelts mönster. De övriga tre har andra bakgrunder som beskrivs vid respektive vante.
Ordförande för Ålands Marthaförening Sigbritt Fagerström har skrivit texten ovan – och även texterna till vantarna. Ett och annat tillägg har Monika Loiksaar Lund gjort.

Luciavanten

Dessa vantar stickades för Ålands Lucia och hennes tärnor då de åker genom Mariehamn i öppet ekipage på Luciakvällen efter kröningen i kyrkan. Vantarna kompnerades av två Marthor i östra Saltviks Marthaförening. Elli Fagerholm skapade handpartiet och Elisabeth Dahlén skapade mudden som sluter bra om handleden. Vanten var med tävlingen Landskapsvante för Åland 2012.

Ägare: Ålands Marthadistrikts hemslöjdssektion, Saltvik, Åland, Finland
Titel: Luciavante
Design: Elisabeth Dahlén och Elli Fagerholm, Östra Saltviks Marthaförening
Tillverkning & tidpunkt: 2012
Ursprung: Åland