Åland – Ahvenmaa

Region: Åland

Åland är en självstyrande del av republiken Finland där ögruppens svenskspråkiga status samt invånarnas svenska kultur och språk skyddas av internationella garantier. (Ur Wikipedia.)
Redan under den ryska tiden, startades år 1898 i Finland en med tiden riksomfattande kvinnorörelse med namnet Martha (från Bibeln). Syftet var att underlätta kvinnors tunga arbete i allmogehemmen och göra livet gladare. När Marthaföreningarna etablerade sig på Åland bildade Marthorna också en hemslöjdssektion (1923) som genom att utveckla behovsslöjden till salusjölj, lyckades skapa förutsättningar till egen liten inkomst åt kvinnorna i hemmen. Det var stickning, vävning och broderi som var aktuellt.

Konstnärinnan Sigrid Granfelt fick i uppdrag på 1920 – 30-talet att skapa åländska mönster anpassade för bl a stickning av vantar och sockor till salu åt turister. Fyra av vantarna nedan är stickade enligt Sigrid Granfelts mönster. De övriga tre har andra bakgrunder som beskrivs vid respektive vante.

Ordförande för Ålands Marthaförening Sigbritt Fagerström har skrivit texten ovan – och även texterna till vantarna. Ett och annat tillägg har Monika Loiksaar Lund gjort.

Iss inga jåla kollvant – ids inte prata strunt

Något man ofta säger på Åland. Vanten blev Publikens favorit i tävlingen Landskapsvante för Åland år 2012. Den designades och stickades till tävlingen av May Karlsson i Saltvik.

Ägare: Ålands Marthadistrikts hemslöjdssektion, Saltvik, Åland, Finland
Titel: Iss inga jåla kollvant
Design & tillverkning: May Karlsson, Saltvik, Åland, Finland
När: 2011
Ursprung: Åland