Färöarna – Føroyar

Region: Färöarna

Ullen – färöingarnas guld

På Färöarna (Fåröarna?) bor det 70.000 får, men endast 50.000 människor. “Ull är Färöarnas gull” – så sa man förr.
I hundratals år har Färöarna exporterat ull till Norge i utbyte mot timmer. På Färöarna växer (växte) vare sig buskar eller träd – och det var nödvändigt att ha tillgång till virke. På 1500-talet och ett par hundra år framåt blev stickat Färöarnas viktigaste exportvara. Männen kardade och spann. Kvinnorna vävde och stickade.

Lyckad räddningsaktion. Lammet är återfunnet. https://samfundet-sverige-faroarna.se/

År 1765 exporterades 100 000 par strumpor. Man stickade det mesta – t o m skor. De var stickade och hårt valkade med yttersula av vadmal. Mycket praktiskt att ha när man gick iland på hala våta klippor. Skorna användes också på fjället. Redan på 1500-talet exporterades stickat från Färöarna  i utbyte mot timmer. På Färöarna växer vare sig buskar eller träd – och det var nödvändigt att ha tillgång till virke. Under 1800-talet var det mest stickade tröjor som omvärlden ville ha. Och än idag stickas det på Färöarna. Ullen i äkta färöiskt stickat har kvar mycket av ullfettet och det stickas tätt och blir därför närmast vattentätt.

Mannen närmast till vänster på bilden bär en vante med typiskt färöiskt mönster. Här har männen funnit ett av lammen som förirrat sig efter ett kraftigt snöoväder på Färöarna.

Levnadsvillkoren var (och är?) tuffa på de arton höga klippöarna mitt i Nordatlanten. Landets store författare William Heinesen har en kärv ton:
”…Så är jag hemma igen.
Mjölken smakar hö och torvrök.
Kitteln sjuder sakligt över elden.
Utanför sjunger
obeskrivligt många miljoner ton vatten…”

Läs mer om Färöarna i boken Nordatlantens paradisöar. Bernt-Olov Andersson

Skräddare Debes

Hans Marius Debes (1888-1978) var skräddare från en av de nordliga Färöarna. Han lärde sig dock skrädderikonsten i Danmark. När han kom tillbaka till Färöarna samlade han in alla äldre stickmönster han kom över från alla Färöarna och gav ut boken Føroysk bindingarmynstur (Färöiskt stickmönster) år 1932. Den blev Färöarnas ”stickbibel”. Boken kom till i en tid då det var på modet att sticka enfärgat – men i boken hittar man de gamla mönstren stickade i flera färger, som just blivit omoderna. Färöingarna tycks ha varit ett jordnära folk och gav sig inte in i metafysiska symboler, utan mönstren avbildar det som människor såg i sin vardag såsom kattnos, timglas, halvmåne, hel- eller halvstjärna, kniptång etc. 

Solveigs vantar

Solveig Larsson, Luleå, har stickat vantar inspirerade av Färöarna. Ibland har hon utgått från skräddare Debes bok, som i vanten Jóna.

Jóna

Ägare: Solveig Larsson, Luleå, Sverige
Titel: Jóna.
Stickade av: Solveig Larsson
Ursprung: Färöarna.
http://www.solveigs-vantar.se/

Vanten Jóna. Foto: Solveig Larsson